Bugün fermente bir çay olan kombucha yapabilmek için ihtiyacımız olan kombucha mayası (diğer adlarıyla kombucha mantarı, kültürü ya da scoby) tarifi ile sizlerleyiz.

 Kombucha Mayası (Kombucha Kültürü) Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:

Kombucha denince, ilk önce kültürünü hazırlamak gerekiyor. Maya, kombucha mantarı ya da scoby da diyebilirsiniz. Bu mantara mutlaka ihtiyacınız var. Kombucha yapanlardan rica edebilir ya da internetten de sipariş verebilirsiniz.

Hadi şimdi sözü daha fazla uzatmadan ihtiyacınız olan malzemelere bir göz atalım ve ardından yapmaya başlayalım.

  • 2 litre su
  • 4 kaşık siyah ya da yeşil çay
  • Litre başına 90-100 gr şeker
  • 1 bardak kombucha

Kombucha Mayası (Kombucha Kültürü) Hazırlanışı:



  1. Suyun yarısıile çayınızı demleyin. Yeşil çay ile yapıyorsanız 5 dakikayı geçmemeli, french press vb. şekilde demleyebilir, demeleme kesesi kullanabilirsiniz.
  2. Demlediğiniz çayı, kalan 1 litrelik suyu ve şekeri cam bir kavanoza alın.
  3. Karışım el yakmayacak şekilde ılık bir sıcaklığa geldiğinde bir bardak Kombucha’yı ilave edin ve üzerine tülbent, kavanoz şapkası, saç bonesi vb. ile kapatıp, güneş görmeyen ılık bir yerde 4 hafta bekletin.
  4. İki hafta sonra, üzerinde mayanın oluştuğunu göreceksiniz.
  5. İlk 3-5 gün hiç bir şey olmayacak. Sonra ki günler baloncuklar oluşmaya baslayacak.
    10. güne doğru giderken oluşan baloncuklar bir araya gelip katman oluşturacaklar ve bu zamanla giderek kalınlaşacak ki bu bizim mayamız oluşmaya başlayacak. Kalınlık ortalama yarım santimi geçince mayamız kambu çayı yapmak için hazır demektir. Rengi kremsi ve yapışı jelimsi kaygan bir kıvamı olacaktır.
  6. Toplam süreç ortama göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 10-20 gün içerisinde oluşur. Dört haftadan daha uzun süre bekletirseniz, yeşillenmeye ve küflenmeye başlayabilir.
  7. Dört haftanın sonunda, üzerindeki kültürü alın ve temiz bir kaba aktarın.
  8. Üzerine de kombucha’dan yarım bardak kadar ekleyip kapağını kapatın ve buzdolabında bir sonraki kullanıma kadar bekletebilirsiniz.
  9. Her 10 günde bir kullanırsanız, mayanız kullandıkça daha da güçlenecektir.

Püf Noktası: 

Kombucha mayasını buzdolabında bekletin. Kullanacağınız gün, sabahtan buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına getirdikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır.


Afiyet olsun!

YORUM

Daha yeni Daha eski