Ev yapımı ilaç olarak da yurtdışında kullanılan kombu çayı, yeşil, siyah, beyaz veya oolog çayından yapılır. Doğu Asya’da oldukça meşhur olan kombu çayı, şekerle birlikte içinde bekletilen mantarı üreyerek elde edilen bir çaydır. Kombu çayı kombucha kültürü/mayası/mantarı/scoby kullanılarak yapılan bir çaydır.

Bugün evde damak tadınıza göre kolaylıkla gittikçe popülerleşen kombucha çayı ya da diğer yaygın adıyla kombu çayı yapabilmeniz için gereken bir tarif ile sizlerleyiz.



Kombucha Çayı Tarifi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:


  • İçme suyu
  • Yeşil, siyah, beyaz veya oolog çayı (Hangisi ile yapmak isterseniz o çaydan yapın. - Litre başına 20 gr. yani 1-2 yemek kaşığı)
  • Litre başına 60-100 gr. şeker  (Damak tadınıza göre)
  • Kombucha kültürü (Diğer adlarıyla mantarı mayası ya da scoby)
Kombucha kültürünüz yoksa nasıl yapılacağını öğrenmek için buradaki Kombucha Kültürü(Kombucha Mantarı) Nasıl Yapılır? tarifini okumanızı öneriyoruz



Kombucha Çayı Tarifi Tarifi Hazırlanışı:


  1. Ne kadar kombucha yapmak istiyorsanız o kadar içime hazır siyah çay ya da yeşil çay hazırlayın.
  2. Çayı kombucha yapacağınız kavanoza alın ve içine damak tadınıza göre litre başına 60-100 gr. şeker ekleyip karıştırın.
  3. Karışımın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ilık olmalı, el yakmamalı.
  4. Çay soğuduğunda kombucha kültürünün (Kombuça mantarının) pürüzlü ve daha koyu renkli yüzü aşağı bakacak şekilde çayın üzerine yerleştirin, Kombucha kültürünüzü (diğer isimleriyle maya, mantar ya da scoby) bulunduğu çayı da ekleyin.
  5. Kavanozun ağzını temiz bir tülbent, kavanoz şapkası ya da saç bonesi ile örtün.
  6. Güneş almayan ılık bir yerde bir hafta bekletin.
  7. 1 haftanın sonunda mayayı alın ve 3 gün de buzdolabında bekletin.
  8. 10 günün sonunda, içime hazır kombucha çayınız hazır.
  9. Buzdolabından çıkartın ve soğuk olarak servis edin.

Kombucha Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Kombucha Mantarının Özellikleri:


  1. Kombucha kültürü (yaygın ismiyle mantarı) zamanla çayın yüzeyine çıkarak yayılır ve kalınlaşır. Kültür üremeye başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bebek kültür oluştuktan sonra kavanozu oynatmamak, ortamda toz bulunmamasına dikkat etmek, ortamı 20-30o arasında tutmak bunlardan bazılarıdır.
  2. Anne kültür (Kombucha mantarı/mayası/kültürü veya scoby) bazen dibe batar, bazen ortada askıda kalır, bazen de yüzer. Her 3 durum da normaldir ve her 3 koşulda da Kombucha Kültürü yüzeyde oluşacaktır.
  3. Kombu çayını yaptıktan sonra kültürlerinizi ağzı kapalı kavanozda buzdolabında saklamanız mümkündür.
  4. Yaptığınız Kombu çaylarınızı 6 ay buzdolabında saklayabilirsiniz. Meyveli 2. Fermantasyon yaptıysanız ve meyvelerini süzmediyseniz ise 1 hafta içinde tüketmenizi öneririz.
  5. ÖNEMLİ: Kültür ve başlangıç çayı asla sıcak suya konmamalıdır.

Afiyet olsun!

Daha yeni Daha eski