Faydaları saymakla bitmeyen ev yapımı yoğurt tarifi ile sizlerleyiz. Hemen hemen herkes evde yoğurt yapımı için gerekli bilgiye sahip olsa da denemekten çekinen ve yapamayacağını düşünen kişi sayısı çok fazladır. Bu tarifimizde üzerinizdeki gerginliği atacak yoğurt yapımının püf noktalarını sizinle paylaşmak istedik. Şimdiden afiyet olsun.

Ev Yapımı Yoğurt Tarifi İçin Malzemeler:







  • 1 litre günlük inek ya da keçi sütü
  • 1 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt

Ev Yapımı Yoğurt Hazırlanışı:



  1. Önce aldığımız sütü süzgeçle veya temiz bir tülbentle süzerek çelik (veya alüminyum) tencereye koyun.
  2. Sütü çelik bir tencereye alın, harlı ateşte kaynatın. Kaynatma sırasında 5-10 dakika karıştırırarak sütü havalandırın.
  3. Süt kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin.
  4. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın. Bunun için çömlek, cam ya da porselen bir kap kullanabilirsiniz.
  5. Kaynatıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin. Süte parmağınızı soktuğunuzda 1'den 10'a kadar saydığınızda 7'de elinizi hafiften sıcaklık ısırmaya başladığında ideal süt ısısındadır demektir.
  6. Bir kasede birkaç yemek kaşığı ılık sütle (maya için hazırladığınız sütten alabilirsiniz) karıştırdığınız oda ısısındaki yoğurdu, süte katın ve karıştırın.
  7. Ev yapımı yoğurdun püf noktası olarak mayalanan sütün üzerini bir süzgeçle örtün. Süzgeç, sütün hava almasını sağlayarak, sulanmasını önler.
  8. Mayaladığınız sütün sıcaklığını koruması için kalın bir örtü ile iyice sarın.
  9. 4 saat sonra açın ve oda ısısına gelince ağzı açık olarak buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az bir gün dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Buzdolabında bekletme süresi ne kadar uzatılırsa kıvamı daha iyi olur. Sonra dilerseniz kapağını kapatabilirsiniz.Ev yapımı yoğurdumuz şimdi hazır.

Ev Yapımı Süzme Yoğurt Nasıl Yapılır? Süzme Yoğurt Tarifi


Süzme yoğurt yapımı; Yoğurdu bez bir kese içine koyun, altına da süzülen suyun keseye değmeyeceği şekilde bir kase koyun. Bu şekilde suyunu süzdüğünüz yoğurttan süzme yoğurt elde edersiniz. Yoğurt suyunu ise atmayın ve hamur işlerinde, turşu yapımında, çorbalarda su yerine kullanın.


Ev Yapımı Yoğurt Yaparken Dikkat Edilecekler!


  • Mayalayacağınız kabı, üstünü saracağınız örtünün üzerine yerleştirin, hem mayaladıktan sonra örtünün kenarları ile etrafını ve üstünü kolayca örtersiniz, hem de ısısını daha iyi korumuş olursunuz.
  • Yoğurdunuzu çömlek, cam ya da porselen kaplarda mayalayın.
  • Sütü herhangi bir hastalık riskine karşı güzel kaynatmak önemli. Kaynadıktan sonra en az 15 dakika daha ocakta tutun.
  • Mayalama esnasında sütünüz sıcak olursa yoğurdunuz ekşi olur; sütünüz soğuk olursa yoğurdunuz sulu olur veya tutmayabilir.
  • Sütü mayalanması için bekletirken kapağını kapatırsanız sulanır; o yüzden süzgü kullanıyoruz.
  • Mayalama süresi 4 saati geçen yoğurt da ekşimeye başlayabilir; o yüzden süreye dikkat edin.
  • Kapağı açık şekilde 1 gün dolapta bekleyen yoğurt daha koyu kıvamlı ve güzel oluyor.
  • Ev yoğurdu marketteki yoğurtlar gibi sert ve susuz olmuyor. Yoğurdunuzun sulanması normaldir. Suyunu içebilir veya kaşık yardımıyla süzerek poğaçalara ve çorbalara ekleyerek değerlendirebilirsiniz.
  • Bebek için hazırlıyorsanız bir porsiyon olacak şekilde küçük cam kavanozlarda mayalayın.
  • Eğer bir kilodan fazla sütten mayalacaksanız, tek bir kap yerine çeşitli ölçülerdeki kaplarda mayalayın. Kullanımı daha kolay olacaktır.
  • Yoğurdunuzu akşamüstü hazırlayın, böylece bütün gece buzdolabında dinlenmiş, ertesi gün kıvamını bulmuş olur.
  • Temiz bir bez torba içinde, birkaç saat süzerseniz süzme yoğurt olarak kullanabilirsiniz.
  • Ev yapımı yoğurt (günlük) pastörize sütlerle biraz daha yumuşak kıvamda oluyor. Bildiğiniz bir çiftlikten aldığınız günlük sütle hazırladığınızda daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun!

YORUM

Daha yeni Daha eski