Ev Yapımı Kefir Tarifi Gerekli Malzemeler;

  • 1 litre çiğ süt ya da günlük süt
  • Kefir mayası

YA DA
  • 2 litre çiğ süt
  • 100 gram kefir tanesi



Ev Yapımı Kefir Tarifi Nasıl Yapılır?


  1. Sütünüzü derin bir tencerenin içine alın ve kısık ateşte 15-20 dk. kaynatın. (Açık süt ise)
  2. Sütünüzü ocaktan alın ve oda ısısında soğumaya bırakın.
  3. Oda sıcaklığında ılık bir hal aldığında üzerinde oluşan kaymakları tahta kaşık yardımıyla alın, metal herhangi bir şey değdirmemeye özen gösterin.
  4. Soğuyan sütün içine kefir tanelerini ya da kefir mayasını ilave edin. Tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
  5. Ardından karışımı cam kavanozun içine aktarın. Üzerini temiz bir tülbent, plastik süzgeç, saç bonesi vb. bez ya da kağıt havlu ve paket lastiği/ip ile gevşek bir biçimde kapatın.
  6. Hava sıcaklığı düşükse kalın bir bezle sarın. (Kış aylarında ortam sıcaklığı ılık değilse sarmanız gereklidir.)
  7. Oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat dinlendirin. 
  8. Bezi kaldırdığınızda sütünüzde pıhtılaşmaların oluştuğu gözlemleyeceksiniz. Bunları gördüğünüzde kavanozun kapağını kapatın ve bir gece buzdolabınızda dinlendirin.
  9. 2 günlük bu sürecin sonunda kefirinizi plastik bir süzgeçte hafif hafif sallayarak süzün.
  10. Süzme işlemi bittikten sonra kefir tanelerinin üstünden birazcık süt ya da içme suyu döküp yıkıyoruz.
  11. Daha sonra süzgeçte yıkadığımız kefir tanelerimizi tahta kaşık yardımıyla plastik ya da cam minik bir şişede bekletmek üzere tahta kaşık yardımıyla bu şişeye atıyoruz üzerine 1 çay bardağı kadar yada tanelerin üstünden çıkacak kadar süt ekleyip, şişenin ağzını kapatıp bir daha ki mayalama zamanına kadar beklemek üzere dolabın kapağına kaldırıyoruz.
  12. Olan kefirimizi cam bir şişenin içine aktarın.
  13. Buzdolabında, cam şişenin içinde saklayarak bir hafta boyunca afiyetle tüketebilirsiniz.

Ev Yapımı Kefir Tarifinin Püf Noktası



Kefir yaparken metal mutfak gereci kullanmıyoruz. Cam, plastik ya da ahşap kullanıyoruz. Mayalandıktan sonra süzmek için plastik süzgeç ya da tülbent kullanabilirsiniz. Kefirinize metal herhangi bir maddenin değmemesine özen gösterin. Kaşığınızı tahta kaşık, süzgecinizi de plastik bir süzgeç olarak tercih edin. Kefir taneleri, kefir tohumu ya da kefir mayası olarak da satılabilmektedir. Doğal ürünler satan marketlerde bu şekilde de temin edebilirsiniz. Ayrıca süpermarketlerde kefir mayası satılmaktadır. Cam şişenin içinde muhafaza ettiğiniz kefir, doğal bir içecek olması sebebiyle çok uzun süre dayanmayacaktır. O yüzden elinizden geldiğince hızlı tüketmeye gayret gösterin. Buzdolabında 1 hafta süresince tüketin.




KEFİR YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Kefir mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişir.
  • Kefir şişemizin ağzını kapattıktan sonra; mevsim yaz ise şişenin ya da kavanozun etrafını havlu ile sarmadan karanlık bir yere mayalanmak üzere 12 saat bırakıyoruz. Mevsim kış ise kefir kavanozumuzun ağzını kapattıktan sonra kalın bir bez ile sarıp karanlık bir yere mayalanmak üzere 18-24 saat bırakıyoruz. Yazın mayalanma süresi 12 saattir. Kışın mayalanma süresi 18-24-48 saat arasıdır.
  • Kefir tanelerimize, musluk suyu değmeyecek, el değmeyecek ve metal değmeyecek. Aksi takdirde ölüyorlar…( Kefirler canlı organizmalardır. )
  • Kefirler karanlık ortamı severler.
  • Kefir tanelerimizin her gün içeceğimiz kadar mayalanması en sağlıklı olanıdır. Ama mayalama yapmayacaksanız 1 şişede 3 günde bir sütünü değiştirmek koşuluyla dolap kapağında bekletebilirsiniz.
  • Ayda 1 kefir tanelerimizi bakıma alalım. Aynı mayalama yapar gibi 1 çay bardağı süt ile mayalama yapalım 3 gün boyunca…Ve bu mayalanmış 1 çay bardağı kefiri içmeden dökelim.
  • Kefir taneleri tek seferlik mayalama için değildir. Kefir taneleri canlı organizmadır kendini yeniler. Her seferinde aynı kefir tanelerimizi mayalamak için kullanıyoruz. Onlara iyi bakıyoruz.
  • Orjinal KAFKAS KEFİRİ nohut kadarsa 1 lt süt mayalar, türk yapımı ise ceviz kadarı 1 lt süt mayalar.
  • Kefir mayalandiktan sonra su birikmesi oluyorsa, bu kefırınizin artık büyüdüğünün ve daha fazla sütü mayalayabileceği anlamına gelir veya mayalama süresini uzun tuttuğunuz anlamına gelir.
  • Kefırın ağzı mayalanirken kavanozun kapağı ile kapatılırsa eğer kefirimiz alkol üretir.
  • Orjinal kafkas kefiri ve türk kefiri ayrımı şöyle yapılır. Türk kefiri ekşidir, kafkas tatlımsıdır, türk kefiri düzenli mayalaninca 1 haftada çoğalıp bölünür ama kafkas kefiri 1 ayda bölünmeye başlar.


Kefir mayası nasıl saklanır?


Kefir mayalamak basit bir işlem olsa da mayalama sonrası saklayacağımız kefir tanesinin saklama koşulları kefir mayasının ömrünü çok etkiler.
Mayalama sonrası musluk suyuyla yıkamadığımız, metal kaşık kullanmadığımız ve mümkünse dokunmadığımız maya tanesi cam kavanoza konulur.
Maya tanesine dokunmamak için en iyi yöntem kefiri plastik süzgeçte süzüp yıkamadan veya çok az içme suyu tutarak yıkayıp hemen kavanoza almaktır.
Her gün mayalayacağınızı düşünürsek cam kavanoza alınan kefir tanesi tekrar sütle mayalanır.
Her gün mayalama yapmayacaksınız, 3 günde bir sütünü değiştirmek koşuluyla, süt içerisinde buzdolabında saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun!

YORUM

Daha yeni Daha eski