Sirke oluşumunun temel mantığı meyvenin içindeki şekerin bakteriler tarafından tüketilerek fermente olmasıdır. Bakteriler sayesinde meyve şekeri önce alkole, sonra da asetik asite dönüşür. Sirke yapmak için pek çok metot vardır ama ben size en pratik ve mutlak sonuca götüren yöntemden söz edeceğim.

EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER


  • 2 kg tatlı elma
  • 3 litre içme suyu (Suyun 3'te 2'si elma kullanılır. Klorsuz su olması gerekir.)
  • Tatsız elmalar için 2-3 kaşık gerçek bal veya doğal pekmez (3-4 tane hurma da olabilir.)
  • 1 çay bardağı sirke (Organik ya da ev yapımı sirke)
  • 5 litrelik cam kavanoz
  • Plastik ya da metal kaşık


SİRKE ANASIZ ELMA SİRKESİ YAPILIŞI:



  1. Sirke yapılacak cam kavanozu sterilize edin.
  2. Elmaları yıkayın ve oda sıcaklığında en az 14 saat kuruması için bekletin.
  3. Elmanın çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar halinde kesin. Varsa bereli ya da çürük yerlerini temizleyin.
  4. Kavanoza elmaları doğrayıp koyun. Üzerine içme suyunu ekleyin ve ardından bir çay bardağı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
  5. Elmalar yeterince tatlı değilse balı ya da pekmezi ekleyin.
  6. Ağzını kapatın ve böyle 1-3 gün bekletilir. Her gün karıştırın. BU KAPALI FERMENTASYON AŞAMASIDIR. Alkol bakterileri çoğalır.
  7. 3 gün sonra ağzı açılır, karıştırılır ve üzeri iki kat tülbent vb. pamuklu bir bez ile örtülür, sıkı olacak şekilde paket lastiği vb. ip ile bağlanır.
  8. Bu şekilde çok sıcak olmayan serin bir yerde, direk güneş almayacak şekilde gölgede elmalar dibe çökene kadar bekletip, her gün plastik ya da metal kaşıkla karıştırın. Kef oluşursa temizlenmeli ve düzenli karıştırılmalıdır. Yoksa küf oluşur.
  9.  Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın.
  10. Sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir. 8-12 haftayı bulabilir.
  11. Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasında biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç dokunmayın. Sirke anası olgunlaşınca elmalar gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında  elma sirkesi olmuş demektir.
  12. Sirke anasını temiz bir kavanoza alın ve meyveleri tülbent ve süzgeçten (berrak olması için birkaç defa) geçirin.
  13. Lezzet kontrolü olarak kokusuna ve tadına bakın. Bildiğimiz sirke gibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı doğal elma sirkesi kullanıma hazır!
  14. Sirke hazır olunca hemen kullanılabilir. Ama bir yıl bekletirseniz, hem lezzeti, hem de rengi çok daha güzel oluyor. Sirke bekledikçe tadı keskinleşip, berraklaşıyor.
  15. Her şey yolundaysa özenle ağzı hava almayacak şekilde ağzı dar cam şişelerde ağzına kadar tamamen dolu olacak şekilde (silme yani) şişelenir ve üzerine tarih yazılarak gölgede, oda sıcaklığında uzun seneler saklanabilir. Afiyet olsun.


ELMA SİRKESİ YAPARKEN ADIM ADIM DİKKAT EDİLECEKLER


STERİLİZASYON ÖNEMLİ!

Her türlü fermente gıda yaparken kavanoz ve kullandığınız kaşıkları steril edin ve mutlaka steril edilmiş cam kavanoz kullanın.

ELMALARI YIKAYIN!

Kullandığınız meyvelerde ilaç kalıntısı olmadığından emin olun. Meyveleri iyice yıkayıp, kurutmak önemli. Elmalar ilaçlıysa önce karbonatlı su ile yıkayın. Ardından sirkeli sıcak su ile yıkamanız yeterlidir.

12-14 saat bekleyin ve kurutun. Oda sıcaklığında kuruması için bekleyin. 14 saat bekleme zamanı, yıkama ile ortamdan uzaklaşan sirke bakterilerinin tekrardan oluşumu için önemlidir.

SİRKE ANANIZ YOKSA ÜZÜLMEYİN! MAYA OLARAK YİNE SİRKE KULLANIN!

Elinizde kendi yaptığınız sirke yoksa, güvendiğiniz bir markanın organik sirkesini kullanabilirsiniz. Sirke anası varsa konulabilir, bu daha hızlı olmasını sağlar. Sirke anası yoksa yine de sirke yapılabilir, sadece sirkeleşme biraz uzun sürer. 

SİRKE ANANIZ VARSA...

Elinizde sirke anası varsa sirkeyi kurarken içine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde fermentasyon süresini de hızlandırmış olursunuz.

DAHA BERRAK SİRKE İÇİN 2-3 DEFA SÜZÜN!

Sirkenin berrak bir renge kavuşması için içine tülbent koyduğunuz süzgeçten geçirerek bir kaç kez süzün.

SİRKE ANASINI SAKLAMAK İÇİN...

Yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun ve içine de sirke anasını koyun. Sirke anasını bu şekilde aylarca hatta yıllarca buz dolabında saklayabilirsiniz. Ayrıca buzlukta da saklanabilir.

TATLI ELMA KULLANIN! ELMANIZ YETERİNCE TATLI DEĞİLSE ŞEKER, DOĞAL BAL YA DA PEKMEZ EKLEYİN! 

Elma mutlaka tatlı elma olmalıdır. Şeker miktarı azsa içine gerçek bal, doğal pekmez ya da püre haline getirilmiş 3-4 tane hurma konulabilir.


MEYVE VE SU ORANINA DİKKAT!

Suyun meyveye oranı en az %50 olmalıdır, %70 idealdir.

ELMALARIN ÇEKİRDEKLERİNİ ÇIKARTIN!


Elma çekirdekleri fermentasyonu geciktiriyor, elmanın içindeki amigladinin mide asitleriyle etkileşiminde siyanür oluşabildiği vs. söyleniyor fakat biz kesin bir bilgiye denk gelmedik. Her ihtimale karşı çekirdeklerini çıkarttık.

ELMALARI KÜÇÜK DOĞRAYIN!

Elmaları mümkün olduğunca küçük doğrayın, yüzey alanları daha geniş olduğu için elmanın içindeki şeker, suya daha kolay karışır.

MUTLAKA ELMANIN KABUKLARI OLACAK!

Elmanın kabuğunda sirke bakterileri bulunur. Kabuklarını mutlaka koyun.


TAHTA KAŞIĞA DİKKAT!


Tahta kaşıkta bakteri oluşumu olabilir.  Plastik ya da metal kaşık kullanın.


SU OLARAK İÇME SUYU KULLANIN!

İçme suyu kullanın, çeşme suyundaki klor fermentasyonu etkiliyor, sirke oluşumunda etkili olan bakterilerin gelişmesini klor engeller.


TUZ OLARAK VARSA KAYA TUZU KULLANIN!

Sirke olduktan sonra bir yemek kaşığı tuz koyulabilir. Tamamen sizin tercihiniz. Tuz olarak mineral zenginliğinden dolayı kaya tuzu kullanabilirsiniz.


HAVA ALACAK ŞEKİLDE, GÖLGE VE SERİN YERDE, ODA SICAKLIĞINDA BEKLETİN!

Bekleme dönemi için direk güneş almayan ve çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir yer seçilmelidir. 15-25 derecede arası olabilir. Soğuk olursa bakterilerin oluşması gecikir ve sirkeleşme yavaşlar. Oda sıcaklığında olması önemlidir. Kapalı havasız bir yerde bekletilmez, hava alması gerekir. Karanlık bir yerde olabilir.

AĞZI DAR CAM ŞİŞELERDE SAKLAYIN!


Sirke oluştuktan sonra oksijen ile temasında asetik asit miktarını kaybeder, zamanla su gibi olur. Bunun için silme yani tamamen şişe sirke ile dolu olacak şekilde doldurularak ağzı dar şişelerde saklanır. Hava almaması için ağzını bantlayın ve ardından etiketleyin. Üzerine ne sirkesi olduğunu ve tarihini yazın. "Elma, Nisan 2022" gibi.


SİRKE BEKLEDİKÇE BERRAKLAŞIR!

Bir seneye yakın bekletilen ev yapımı elma sirkesi şeffaf bir hal alarak berraklaşır. Sıkım sonrası oluşan bulanıklık için endişe etmeyin. 3-4 defa isteğe bağlı bir şekilde süzülebilir.


SON OLARAK POSAYI  ATMAYIN!

Süzdükten sonra oluşacak posa için harika bir önerimiz var. Rondodan geçirilip püre haline getirildiğinde çok güzel metal kaşık vs. mutfak gereçlerinizin parlatılmasında kullanabilirsiniz.


Afiyet olsun!

YORUM

Daha yeni Daha eski